Bertil Fridhagen
1905-1993Bertil Fridhagen föddes i Bodafors, Han arbetade som snickare i 12 år innan han påbörjade sin utbildning i Stockholm till arkitekt. 1939 anställdes han som chefsarkitekt vid Bodaforsfabriken och efterträdde sin läromästare Carl Erik Ekholm. Fridhagen blev mycket framgångsrik med sina förvaringsserier varav de största var Librett, Variett, Facett och Bonett. Matrumsserierna Reno, Renett och tillverkades också i stora upplagor. Hans medarbetare på ritkontoret, Karl Erik Kullén och Ingvar Fredén utvecklade serierna.
År 1964 svarade Carl Malmstens modeller för 25% av hemmöbelproduktionen medan Bertil Fridhagens utgjorde 65%.

Fridhagens hantverkskunnande kunde ses i många påkostade detaljer och konstruktioner i t ex Facettserien. Fridhagens möbler blev oftast väl mottagna i möbelhandeln. Formgivningen uppskattades av en bred allmänhet eftersom den var både exklusiv och populär.

Bertil Fridhagen bidrog till att skapa nya arbetstillfällen och utveckling av företaget vilket gynnade Bodafors utveckling. Gynnsamt var det stora bostadsbyggandet under 50- och 60-talen.
Bertil Fridhagen rönte också internationell framgång genom att i en amerikansk tävling som första utlänning vinna 1.a pris och detta i konkurrens med 400 formgivare. Fridhagen vann sitt pris på en rymlig och bekväm fåtölj.

Fridhagen har vunnit andra internationella priser för sin formgivning. Den första topplaceringen nådde han i Danmark där han erövrade ett av de uppsatta priserna med en skåpserie.
1956 erövrade han en guldmedalj för Librettserien som ställts ut på California State Fair i Sacramento. Den fina utmärkelsen vanns i hård strid med flera av världens  främsta formgivare. Nästa internationella tävling där Fridhagen vann ett pris var med ett TV-rum på utställningen utanför i Cantú utanför Milano.
Vad tycker då arkitekt Fridhagen om sina utmärkelser och på denna tävlingsverksamhet? – Jag kan bara svara, att man ibland får ett behov av att pröva sina krafter på ett annorlunda sätt än vad vardagen medger och har man då också turen att lyckas, så är det naturligtvis ännu mer stimulerande.